سئوال ۱ - فرگشت چیست ؟
فرگشت زیستی به تغییرات تجمع یابنده ای اشاره دارد که در یک جمعیت در طول زمان اتفاق می افتد . این تغییرات در سطح ژنتیکی به صورت موتاسیون یا نوترکیبی به طرق مختلف اتفاق می افتد. گاهی افراد ویژگی هایی را به ارث می برند که به آنها امکان ماندگاری و تولید مثل بیشتر در محیط زیست می دهد. این ویژگی ها تمایل به افزایش فراوانی در جمعیت آن موجود زنده دارند. این در حالی است که فراوانی ویژگی های نامناسب در جمعیت به تدریج کاهش می یابد. این فرآیند به عنوان یکی از مهمترین مکانیسم های تکاملی و با نام گزینش طبیعی شناخته می شود. در کنار این مکانیسم مکانیسم های دیگری همچون رانش ژنتیکی در فرگشت جمعیت ها ایفای نقش می کنند. رانش یک فرآیند تصادفی غیر سازشی است که باعث تثبیت فرکانس یک الل در طول نسل های متمادی می شود. تغییرات غیر ژنتیکی که موجود زنده در طول حیات خود متحمل آنها می شود قادر به انتقال به نسل های بعدی نیستند.
استخوان های توخالی دایناسورها احتمالا به آنها امکان زندگی فعال و پر تحرک می داده است . یافته های جدید نشان می دهند که گروهی از دایناسورها مثل Velociraptor و Tyrannosaurus rex احتمالا از سیستم تنفسی کارامدی همچون سیستم تنفسی پرندگان امروزی استفاده می کرده اند. بررسی های انجام شده بر روی فسیل یک دیناسور گوشتخوار به نام Majungatholus atopus نشان می دهد که استخوان های این جانور دارای حفراتی برای ذخیره سازی هوا بوده است. این ویژگی به این جانور امکان می داده تا برای زندگی به عنوان یک صیاد پر تحرک متابولیسم سریع تری داشته باشد.
پرندگان به دلیل دارا بودن یک سیستم کارآمد جهت جذب اکسیژن هوا , متابولیسم سریعی دارند. پرندگان همانند پستاران دارای دو شش می باشند اما جریان هوا درآنها به وسیله یک سیستم پیچیده از کیسه های هوایی کنترل می شود. اغلب پرندگان دارای 9 عدد کیسه هوایی می باشند که با حفرات موجود در استخوان ها در ارتباط می باشند.
Patrick O'Connor از دانشگاه اوهایو و Leon Claessens از دانشگاه هاروارد ساختار کیسه های هوایی را در گونه M.atopus و بیش از دویست گونه از پرندگان مورد مقایسه قرار داده اند. نتیجه این مقایسه که طی آن شباهت زیادی بین دایناسورها و پرندگان مشاهده شد در شماره این هفته مجله Nature به چاپ خواهد رسید.
A close relative of Archaeopteryx has been described from
Ji Q., Ji S., Lu J., You H., Chen W., Liu Y., and Liu Y., 2005. First avialan bird from